En billet til månen

MånerejseTilbage i starten af firserne var dette science fiction. Nu bliver det sikkert snart virkelighed.

I krisetider gør mennesker ikke meget væsen af sig. De venter på bedre tider, og menneskeheden som sådan står i stampe imens. Mennesket udvikles jo reelt kun, når det gør fantastiske ting. Som at rejse til månen.

I halvfjerserne var nogle af os vilde med “Månebase Alpha” – eller “Space: 1999”, som den hed på sit modersmål. En TV-serie om månen, der var skudt afsted ud i rummet pga. lidt for meget atomaffald lagret på den. Og på denne månebase var der mange spændende mennesker, der på rejsen gennem det vilde rum stødte på andre planeter og sære væsener. De håbede altid på, at de engang kunne vende hjem til Jorden, men faktisk var det jo meget mere spændende at være derude i rummet.

De senere år har budt på en voldsom transformation af rumrejse-perspektiverne: Hvor det førhen var USA og Rusland, altså landene, der kunne gøre noget sådant muligt, er det i dag næsten enhver beskåret at sende folk i rummet. Rumfart er blevet dagligdag for mange, og selv det at rejse ud i rummet, er nu blevet gjort af så mange, at det er svært at holde tal på dem.

Der har været mange tanker og initiativer om at sende folk ud i rummet. F.eks. er jeg blevet inviteret af Steven Spielberg hamselv til at rejse med ham til Mars – jeg skulle bare betale xx tusinde dollars i depositum…

Drømmen om rummet er ikke helt, hvad den var engang, men den er stor nok til at samle tusindvis af håbefulde mennesker til deltagelse i et TV-show hvor præmien er – en rejse til Mars! Men kun en-vejs, ikke retur. Surt show, hvis du havde tænkt dig at vende hjem til familien, den toværelses, lortejobbet og rudekuverterne igen. Det sker ikke. Hvis du vinder, er du væk. Vind og forsvind, kunne man sige.

Men jeg tror på en variant: Månen er trods alt meget tæt på, og man kan holde øje med den på hele rejsen mod den. Lidt som at køre to stop med bussen. Og det var, hvad Electric Light Orchestra sang om for en del år siden, i firserne. Jeg tror på, at det inden alt for længe bliver muligt at købe en billet til månen. Og måske også retur 🙂

Skriv et svar