En lys-revolution er i gang

Det elektriske lys stammer tilbage fra starten af 1800-tallet, altså for ca. 200 år siden, men efter i en lang periode at have været forbeholdt særlige belysningsopgaver, som kunne have gavn af det meget kraftige lys fra kulbuelamperne, fik man fra 1880 endeligt sat gang i elektrisk lys for meningmand. Dette med opfindelsen af glødepæren, og vel at mærke en sådan, der blot skulle skrues i en fatning og derefter gav den lys.

Senere kom lysstofrørene til, og lysdioderne kiggede så småt frem som små signallamper o.lign. uden det store lysudbytte og altid røde eller grønne, sommetider gule. Med opfindelsen af den blå lysdiode i 1990-erne kunne man pludseligt, med lidt filtrering af lyset, skabe hvidt lys via lysdioder, og samtidigt dukkede kraftigere modeller op – og så var grundlaget skabt for den igangværende revolution på lys-fronten, hvor stort set alle producenter af lamper og lyskilder på få år har stillet om og nu lagt sig fast på LED, som lysdioderne kaldes i dag.

Og i denne igangværende revolution bringer hver dag nye slag, nye erobringer – og nye forventninger. Det aktuelt mest spændende er OLED, altså organiske lysdioder, der f.eks. kan være lavet af plastic og være tynde og bøjelige som papir. De kan også produceres i store flader, der f.eks. kan bruges som tapet eller vikles rundt om et møbel, og dermed er grundlaget skabt for lys på en masse nye måder. OLED kendes lige nu fra visse af de mest moderne mobiltelefoner o.lign., hvor skærmen er lavet med denne teknologi, og tænker man lidt fremad og kombinerer behovet for lys med mulighederne i OLED, så har man snart skabt en helt anden verden af lamper, indbygget i alting og med muligheden for at vise alle farver efter ønske og også mønstre eller billeder.

SPIE.org : SPIE Newsroom : Current status of phosphorescent organic light-emitting devices.

Skriv et svar