Robotter ødelægger vore chancer

TheSirensofTitan(1959)Drømmen om at bo på en fjern planet rykker længere og længere væk, når de forskere, der skulle hjælpe os til at udleve drømmen, hellere vil sende robotter afsted. Det vil de i følge Illustreret Videnskab: Har mennesket en fremtid i rummet?

Hvad skal der så ske med de mange science fiction-romanidéer, der endnu ikke er udgivet? Alle de, der handler om at mennesket skal kolonisere rummet? F.eks. som det så smukt blev beskrevet i den (heldigvis udgivne) satiriske “Titans måner” af Kurt Vonnegut, Jr. – min yndlingsforfatter, som desværre døde for få år siden.

Den gode hr Vonnegut forestillede sig, at der nok skulle komme en aktivitet i solsystemet, som krævede mennesker. Simple medarbejdere i firmaer, der ville noget derude. Han havde stadig en tro på, at mennesket var noget værd – eller måske bare billigere i drift end maskiner. Forskere er jo nok af en anden skuffe, der tænker over det praktiske og hensigtsmæssige – sådan noget, der overhovedet ikke hører hjemme i en erhvervslivs-vision.

Spørgsmålet er så, om den satiriske forfatter eller den rationelle videnskabsmand får ret. Eller… mest ret. For det kunne jo være, at begge dele sker: både mennesker og robotter bliver sendt afsted, og måske kommer de ligefrem til at konkurrere om de gode steder. Eller de kommer til at hjælpe hinanden? Hvad tror du?

Skriv et svar