Solen i dine øjne – og i dine lamper

Endeligt en blog om lys! Om lamper! Om hygge og fornuft, om alle de praktiske og æstetiske tanker og overvejelser man kan gøre sig om lyset omkring sig.
Lys i lampen-bloggen har måske nok en særlig interesse i gamle lamper, men dén interesse er ikke ekskluderende, og der vil uden tvivl komme masser af nyt på bordet fremover, mens bloggen forsøger at beskrive fremtidens verden for lys og lamper.
Tag nu f.eks. petroleumslamper. De fleste af os kender dem, har set dem i brug og har gjort os nogle tanker omkring dem – typisk noget med, at det er fine gamle lamper. Men i de senere år er flere af de gamle og ellers udgåede lamper igen kommet i produktion, og du kan købe og bruge dem, præcist som i gamle dage. Og så alligevel: I Sverige er petroleum blevet afsindigt dyrt, og folk spørger hinanden, hvad de eventuelt kan fylde på lamperne i stedet. I Tyskland er der indført en lov om, at private kun kan købe petroleum i 1-liters flasker, ikke større. Og prisen er også hér i den høje ende. Vil de genfødte petroleumslamper kunne overleve den slags angreb?
Stearinlys bruges i vid udstrækning som hyggebelysning i hjemmet, og i følge jævnlige rapporter om emnet tænder seks af ti danskere stearinlys hver dag – hvilket så bliver set som en sundhedsfare. Men stearinlys er fra starten af 1800-tallet og dermed endnu mere gammeldags end petroleumslamper, der er fra midten af 1800-tallet. Og de er (måske, for der er også nogle, der siger det modsatte) sundhedsskadelige – alligevel holder vi fast i dem og forventer uden tvivl, at de er en del af vores fremtid.
Elektriske lamper er i forandring, ikke mindst fordi EU har forbudt en række klassiske typer af elpærer – og efterladt forbrugerne med alternativer, der ganske vist sparer strøm, men som også giver et dårligere lys.
Måske er lovgivningen blevet for praktisk orienteret og mennesket og dets ønsker, opfattelse af verden, drømme og følelser er blevet glemt i farten? I så fald spår jeg, at mennesket vender stærkt tilbage, og dét sammen med petroleumslamper, bivokslys og de mange andre ting, vi forbinder med den forgangne fremtid, med de mange drømte drømme og følte glæder, med nostalgi og hygge – kort fortalt, med følelsen af velvære.
Lys i lampen-bloggen kommer til at kigge på alle sådanne aspekter. Jeg glæder mig 🙂

Se den originale artikel fra Danalux: Solen i dine øjne – og i dine lamper

Separator image Posted in Øvrigt.

Skriv et svar